Livsstil,  Natur,  Nyheter,  Opplevelser

Vekstlys er en smart snarvei til gode resultater med plantene


Vekstlys kalles også for dyrkelys eller plantelys, og er helt enkelt en type belysning som er særlig godt tilpasset plantenes behov. Det finnes vekstlys i form av enkeltpærer, men også hele armaturer med integrert LED. I 2022 er det aller meste innen lamper og lyskilder basert på LED-teknologi, og det gjelder da både komplette løsninger og enkeltpærer.

Grunnleggende om vekstlys

Det er lett å få med seg at planter liker lys, for eksempel vil potteplanter innendørs snu seg mot vinduer og sollys. Alle planter får energi fra sollyset, som benyttes til å generere næringsstoffer gjennom fotosyntesen. Derfor er det ikke så rart at godt lys er avgjørende for at planter skal vokse og utvikle seg. Når du er på jakt etter en god vekstlys-løsning, er det viktig å ha et forhold til hvorfor det er viktig med en spesifikk type pærer eller lamper.

Til å begynne med er det mange som lurer på om det er mulig å benytte helt vanlige lamper og pærer som vekstlys? Det korte svaret er: ja, men det vil ikke være optimalt. Lyskilder tilpasset mennesker befinner seg ofte et godt stykke mot det «kalde» blåe lyset på skalaen, det som noen ganger kalles «pure white». Andre lyskilder omtales som «warm white», og befinner seg mer mot det røde og varme målt i fargetemperatur.

Et vekstlys leverer lys både i det blå og det røde området av fargespekteret, med to «topper» som er optimalt tilpasset plantenes behov. Enkelt forklart er tanken er at det blå lyset stimulerer vekst, og det røde lyset fører til modning.

Hvilken type vekstlys skal du velge?

Det finnes vekstlys i en mengde forskjellige lysstyrker, størrelser og prisklasser. For en hobbygartner er det selvfølgelig ikke nødvendig å velge de mest avanserte alternativene, som koster mange tusen kroner. Et par enkle løsninger er:

  • Kjøp en ferdig vekststasjon, eller bordlampe for planter. Det er helt enkelt en ferdig pakke, der det allerede finnes plass til planten under et vekstlys i optimal høyde. En slik løsning er pen og enkelt, samtidig som det ikke tar lang tid å komme i gang med den.
  • Velg en lyspære som passer til eksisterende lampe eller armatur. Det finnes vekstlys i helt vanlig lyspæreformat, med sokler som standard E27. Lyset fra en slik lyskilde vil være like godt som i en spesiallaget løsning, samtidig som selve pæren bare koster et par hundrelapper. Det er praktisk med en lampe som kan plasseres eller justeres til en høyde og posisjon som passer til plantene.

Dessuten er det greit å huske på at vekstlyset alltid er et komplement til det naturlige sollyset. Artifisielt lys kan aldri måle seg med solen, og mange planter skal dessuten planteres ut i hagen etter hvert. Det finnes selvfølgelig noen unntak, som for eksempel enkelte urter eller tilsvarende. Det er også mulig å prøve seg på såkalt hydroponisk dyrking, der planter dyrkes direkte i vann. Uansett hvilket alternativ du velger, så er et plantelys en god hjelper på veien. Hobbygartnere har definitivt lov å ta noen smarte snarveier.