Lån uten sikkerhet
Fiske

Hva er et usikret lån?

Usikrede lån er lån som ikke krever sikkerhet. De blir også referert til som signaturlån fordi en signatur er alt som trengs hvis du oppfyller långiverens lånekrav. Fordi långivere tar mer risiko når lån ikke er dekket av sikkerhet, kan de kreve høyere renter og kreve god eller utmerket kreditt.

Hvis en låntaker slutter å betale og misligholder det usikrede lånet, er det ingen sikkerhet for långiveren å ta for å inndrive den utestående gjelden.

La oss for eksempel si at en låntaker blir arbeidsledig og ikke kan betale tilbake sitt usikrede personlige lån og usikrede kredittkortgjeld. Når lånekontoene går i mislighold, vil låntakers kreditt bli negativt påvirket. I denne situasjonen kan långivere bestemme seg for å bære det økonomiske tapet. De kan også søke tilbakebetaling av gjelden gjennom en rettsdom, men de kan ikke beslaglegge en skyldners eiendeler uten å gå gjennom den juridiske prosessen.

Typer av usikrede lån

Det finnes flere typer lån uten sikkerhet å velge mellom. De mest populære alternativene er imidlertid personlige lån, studielån og kredittkort.

Som navnet tilsier, er studielån utformet for å bidra til å kompensere for kostnadene ved høyere utdanning. Kredittkort kan brukes til å gjøre daglige kjøp eller dekke uventede utgifter til du kommer tilbake på sporet økonomisk.

Personlige lån komer vanligvis ikke med begrensninger på hvordan midlene kan brukes. Så du kan låne penger hvis du har å gjøre med en nødsituasjon eller for å nå presserende økonomiske mål. Noen långivere markedsfører også disse gjeldsproduktene som boliglån, bryllupslån eller gjeldskonsolideringsmål, men de fungerer på samme måte som tradisjonelle personlige lån.

Hvem bør få et lån uten sikkerhet?

Hvorvidt et usikret lån er det riktige alternativet avhenger av låntakerens økonomiske situasjon og formålet med midlene. Låntakere som trenger penger, men som ikke er komfortable med å stille sikkerhet for å sikre et lån, kan vurdere et usikret lån når:

  • Planlegger et stort kjøp. Å ta på seg gjeld kan sette en belastning på økonomien din, men hvis du trenger midler til en stor kommende utgift, kan et usikret lån hjelpe.
  • De har god kreditt. Å ha en høy kredittscore låser opp mer gunstige usikrede lånevilkår og renter.
  • De har pålitelig inntekt. Selv om sikkerhet ikke er nødvendig for et usikret lån, trenger du en stabil inntekt for å betale tilbake gjelden og unngå å misligholde lånet. Ubetalte sikrede lån kan påvirke kreditten din negativt.

Det er viktig å tenke nøye gjennom hvorvidt man behøver et lån eller ikke. Det er naturligvis alltid greit å ha litt ekstra penger i hverdagen, men man bør ikke prioritere det over en trygg økonomisk hverdag. Tar du en titt på lenken vi har lagt til vil du se en side som kan hjelpe deg med å finne de beste lånene mulig. 

Det er viktig å finne lån som gir deg de beste vilkårene mulig, og som gjør lånet så billig som mulig å betale tilbake. Det kan altså Swiftbanker hjelpe deg med, derfor oppfordrer vi deg til å ta en titt. Det vil du ikke angre på!