Når man skal fiske laks, eller kjøre laks som man gjerne sier, er fluestangen selvfølgelig det aller viktigste redskapet. Det er viktig å ha en real, robust stang som kan takle en feit laks. Her får du noen tips om hvordan du velger stang og snelle.

Stangen – start gjerne med et ferdigsett

Det er mye fagspråk og en del jåleri innen det som har med sportsfiske og stang å gjøre, men for deg som er helt fersk i gamet er det greit nok å starte med et ferdig sett som du får i en vanlig utstyrsbutikk. Da får du med både stangen og annet utstyr som stang og line som du kommer til å trenge.

Det finnes i prinsippet to hovedtyper stenger, som kalles enhånds og tohånds. Med en tohånds stang får du større rekkevidde. Det kan særlig være til hjelp dersom du skal fiske i en av de aller største elvene, som Gaula eller Tana. Der kan man fiske mer effektivt med tohånds. På den annen side kan den store rekkevidden også være et aber, særlig hvis du er en urutinert fisker og det er mange trær og andre hindringer langs elven. Da kan det være lurt å satse på en enhånds stang.

Snella må også være solid

Snella er der for flere ting, men det viktigste den gjør er å bremse fisken i det som kalles utras. Du vil da ønske deg ei snelle som gir jevn brems, uten for mye rykking. Uansett kan det hende at det blir fall fra tid til annen, og da er det viktig at snella tåler litt av påkjenninger. Snella skal også være stor nok til å få plass til tilstrekkelig med snøre.

Når det er sagt, så trenger ikke en nybegynner å se etter noe annet enn denne grunnleggende funksjonaliteten. Det er ingen vits i å bruke mange tusen kroner på ei snelle før du har lært deg faget.