Det kan virke krevende å komme i gang med laksefiske, fordi mange tror at det er både vanskelig, dyrt og lite tilgjengelig for folk flest. Er det ikke først og fremst rike tyskere og briter som kommer til Norge for å fiske laks? Nei, slik er det faktisk ikke, og å fiske laks i ei fin lakseelv trenger hverken være dyrt eller kreve enorme mengder med utstyr og opplæring. Her skal vi se på hvordan du enkelt kan komme i gang med laksefiske uten at det koster skjorta.

Tilgang til lakseelvene

Laksefisket er en av Norges største turistattraksjoner. Det skyldes at landet vårt har mange fine lakseelver, og den største bestanden av Atlanterhavslaks i hele verden. Dette er en art som passer ypperlig til sportsfiske, selv om den er en luring som vil gi deg frustrasjon og motgang så vel som lykke og glede. Laksesesongen starter 1. juni hvert år, og da er det bare å kaste seg uti det.

I alt er det over 300 elver og vassdrag som er åpne for denne typen fiske. De aller fleste gir tilgang til vanlige nordmenn for en billig penge, er du under 16 år kan du i prinsippet fiske gratis (før 20. august), men dette gjelder ikke lakseelvene. Likevel får barn og unge ofte fiske gratis eller veldig rimelig, aldersgrenser kan variere noe i de ulike vassdragene. Skal man fiske laks, og er over 18 år, må man imidlertid betale statlig fiskeavgift. Denne betales årlig. I tillegg må man være kjent med de ulike reglene som gjelder i forskjellige elver, dette vil du få informasjon om når du kjøper fiskekort.

Utstyr for nybegynnere

Siden en laks kan veie ganske mange kilo, sier det seg selv at man må ha ganske solid utstyr når man skal fiske. Dette vil likevel variere fra sted til sted, men vær sikker på at du har ei stang som er robust nok til at du ikke mister fisken.