De siste årene har det vært en del restriksjoner på sesong og tilgang til fiske i de norske lakseelvene. Særlig har mange blitt rammet av endret sesonglengde, mens det også har blitt satt kvoter enkelte steder eller lagt ned begrensninger på hvilket utstyr man kan fiske med. Dette reflekterer selvfølgelig at det ikke står bra til med alle elvene i Norge, men mange er like attraktive som noen gang. Men hvilke elver er egentlig de aller beste i Norge for laksefiske?

De beste elvene de siste årene

Lite fisk i havet og mye oppdrett har skapt utfordringer for villaks-stammen her til lands. Det inkluderer både sykdom og genetisk svekkelse. Likevel er det noen elver som hvert år gir mange den gode gamle følelsen og fiskelykken.

Skal du få slike optimale opplevelser, må du helst et stykke nord i landet. Orkla og Gaula i Trøndelag er solide valg, men mange holder likevel en knapp på Tana helt oppe i Finnmark for de aller beste forholdene og fangstene. Finnmark har imidlertid mange av de flotteste vassdragene, og man skal heller ikke kimse av Lakselv eller Altaelva. I en kontroversiell bok som kom for noen år siden, var det faktisk de to siste som fikk høyest score i Finnmark, og sammen med de to trønderske vassdragene var de de eneste som fikk tre stjerner. Og når vi sier kontroversielt, er det særlig fordi selveste Tana bare fikk én stjerne!

Lakseelver lenger sør

Det er ikke alle som har lyst til å dra helt til Finnmark eller for den saks skyld Trøndelag for å finne laks. Det finnes imidlertid også gode muligheter litt lenger sør der størstedelen av befolkningen i landet bor. På Vestlandet kan man for eksempel prøve seg i Lærdalselva eller i Gloppen, og på Østlandet finner mange sitt lakseeldorado i den navngjetne Numedalslågen.